Cara-Cara Menulis Travelog

Sharing is caring! Facebook Twitter LinkedIn Email Kebiasaannya bila kita mengembara, mesti rasa nak simpan segala memori yang kita dapat while doing activities and things…

Kebiasaannya bila kita mengembara, mesti rasa nak simpan segala memori yang kita dapat while doing activities and things happened in between. Antara cara yang terbaik untuk ‘menyimpan’ dan berkongsi segala kenangan ini adalah dengan menulis travelog
Ramai yang suka menggunakan term travelog namun tak semua mereka faham konsep travelog yang sebenarnya. Nak tahu apa itu travelog dan cara-cara untuk menulis? Teruskan membaca.
Travelog ialah satu ‘buku’ pengembaraan seseorang di sesuatu tempat (negara/negeri). Tujuan penulisan travelog adalah untuk berkongsi pengalaman, tips, bajet dan sebagainya. Travelog yang bagus ialah travelog yang mampu menjawab segala persoalan setiap pembacanya.
Travelog juga boleh ditulis dalam bentuk laporan (disertakan dengan pelbagai fakta) atau dalam bentuk penceritaan (penulisan berdasarkan pengalaman, pendapat peribadi yang disertakan dengan gambar-gambar menarik). Basically, apa yang kita baca dekat blog ni ialah travelog berbentuk penceritaan kerana para pembaca blog lebih gemar mengetahui pengalaman seseorang itu instead of fakta tentang sesuatu tempat (dimana mereka boleh cari dekat Google).
Nak tahu apa yang aku bawa bila travel? 
HANDPHONE – selain daripada untuk berkomunikasi, aku gunakan handphone untuk menangkap gambar secara mudah dan juga untuk menaip segala aktiviti ataupun perkara yang aku experience. This would be my digital journal kalau rasa macam malas nak menulis secara manual. 

DSLR CAMERA – Secanggih mana kamera yang anda miliki (compact/gopro/etc), DSLR is the best camera yang boleh anda guna untuk mendapatkan gambar dengan effect yang menarik seperti bokeh dan sebagainya agar travelog anda akan lebih menarik jika disertakan gambar yang cantik dan unik. One disadvantage pasal DSLR camera is ianya berat. Don’t worry! Canon ada keluarkan model DSLR teringan iaitu CANON 100D

JOURNAL BOOK – Memang ramai yang dah tak guna kaedah ini kerana wujudnya teknologi canggih yang membolehkan mereka menulis secara digital. TAPI… buku jurnal juga masih lagi berguna apabila handphone kehabisan battery dan sebagainya. Plus, menulis atas buku jurnal lagi feel dan seronok.

BROCHURE – Bila visit tempat atau buat sesuatu aktiviti, rajinkanlah diri anda untuk mengambil setiap brochure yang ada. Ambil selagi boleh sebab ianya cukup membantu untuk kita dapatkan extra facts berkenaan dengan aktiviti yang kita lakukan. Mudahlah untuk kita menulis travelog nanti dengan adanya rujukan tambahan. 
CARA/LANGKAH MENULIS TRAVELOG

1

Kenal pasti tujuan utama anda menulis travelog sama ada untuk majalah, untuk blog ataupun persendirian kerana setiap tujuan mempunyai gaya penulisan yang berbeza.

2
Masa travel, pastikan anda take note setiap benda yang dilakukan/terjadi/anda nampak agar anda tak terlupa. Kalau malas nak menulis, anda boleh bawa recorder ataupun camera. Jangan lupa untuk ambil sebanyak brochure yang boleh anda ambil. 
3

Banyakkan mengambil gambar – tidak semestinya anda perlu mengambil gambar bangunan bersejarah sahaja. Anda juga boleh mengambil suasana di atas jalan raya, aktiviti orang, signboard dan sebagainya kerana ini juga mampu menarik minat para pembaca.
4

Bila dah balik rumah. Cuba untuk baca/tengok balik apa yang ada telah tulis. Pilih gambar/video yang sesuai untuk disertakan dalam travelog anda. 
5

Cuba untuk kenal pasti flow penceritaan anda from A to Z agar ia nampak lebih teratur dan related to each other.

6

Last part ialah menulis dengan kreativiti masing-masing. Ingat! Siapa pembaca anda? Merekalah yang akan baca travelog anda.


  5 DO’s & DON’Ts

  Do
  1. Sertakan pengalaman peribadi anda.
  2. Berikan sedikit gambaran berkenaan dengan suasana di tempat yang anda pergi.
  3. Sertakan sedikit latar belakang budaya atau sejarah tempat yang anda pergi.
  4. Penulisan yang ada unsur lawak jenaka adalah bonus buat anda!
  5. Jangan lupa untuk double check semua facts.

  Don’t
  1. Kalau boleh, kurangkan mengambil gambar (selfie) berlatar belakangkan bangunan bersejarah. Untuk koleksi peribadi mungkin boleh tapi tidak untuk travelog.
  2. Elakkan diri daripada menulis informasi secara berulang. Nanti pembaca bosan.
  3. Elakkan daripada menggunakan gambar-gambar dari internet unless memang desperate but jangan lupa untuk kreditkan owner gambar tersebut.
  4. Jangan sesekali menulis isu yang sensitif buat sesuatu tempat itu. Kita kena hormat sikit budaya mereka. 
  5. Dah balik dari travel, jangan tangguh untuk menulis travelog kerana mungkin anda akan terlupa. Do it immediately! Masa tu memori masih lagi fresh.
   For me, jurnal memang penting untuk dibawa masa travel sebab kita bukannya robot boleh ingat semua benda dalam jangka masa yang panjang. Therefore, kalau sayang sangat moment yang ada lalui masa travel, rajinkanlah diri tulis/taip setiap benda yang anda lalui ketika mengembara. 

   40 comments

   1. tips yg sangat berguna for sis JM..tapi masih lagi buat benda ni " tangguh untuk menulis travelog"..itu sbb kekadang ada yg dah hilang dalam ingatan…so lepas ni akan cuba praktikkan tips yg di kongsi

   2. Tak heran tulisan Bang Pojie ini menarik dibaca, ada tips khas rupanya. Jujur saya katakan, saya tidak sanggup membaca kebanyakan Blog dengan lengkap dari awal sampai selesai, Kecuali Blog-blog tertentu saja yang memang enak dibaca, mudah dipahami dan menarik untuk diikuti sampai akhir. Salah satunya ya Blog Bang Pojie ini.
    oh ya, Tips dari Bang Pojie ini sangat berguna. Tips HEBAT lah. Saya akan coba ikuti.
    Btw, Handphone yang cocok untuk travel blogger itu apa ya Bang Pojie ? ada saran ?

   3. khas untuk blog mbak JM, saya baca sambil minum secangkir teh panas…biar tenang deh bacanya.. boleh 3 kali baca balik..hehe. lebih menarik sebab modelnya cantik.

   4. ahahaha..Mas Gunadi…itu dalam gambar..bila lihat realiti nya..udah boleh simpan dalam muzeum eheheh…isteri Mas Gunadi lagi ganteng..ehh..betul ke sebutan tu

   5. realitinya mbak Jm mesti lebih cantik kan…hehe. istri saya perempuan mbak JM, masa dibilang ganteng. Ganteng mah buat laki laki.
    btw kenapa kita malah mengobrol di tempat bang Pojie. maaf ya bang Pojie.

   6. kalau lah JM ni muda…ada daya penarik jugak boleh lah try….tapi syg..dah le rupa x siap…tua dalam selimut je lah ahahaha

   7. Memang menarik..Sebab tu la kalau Kak Lya baca entri Pojie ..Memang terbest la sebab semua lengkap dan sempurna…Dari A hingga la ke Z semuanya diadun sebati menjadi satu kisah menarik untuk tatapan pembaca…terima kasih atas perkongsian ini..Krikk krikk gambar paling atas tuu hehehe menarik nooo gayanya ………..

   8. Wah… tips yang sangat berguna. Memang best baca ayat yang ditulis di sini. teratur dengan gaya bahasa yang santai. Salam kenal. Moga saya dapat ikuti tips ini Pojie. Done follow your blog.

   9. Salam! OMG those Do's and Dont's sangat-sangat betul dan betul sangat!! hahah..thanx for those tips bagai. Aku bukanlah nak jadikan blog aku sbg travelog cuma sometimes aku ade pergi jalan2 kan…so dptlah tahu mcm mana nak tulis dgn menarik mcm entry2 travel kau ni. Thanx!

   10. Tips yang menarik. Saya juga baru berjinak-jinak dalam penulisan blog travel ini. Selain, daripada untuk koleksi persendirian harap ia dapat memberi gambaran kepada orang lain juga sebelum ke sesebuah tempat itu.

   11. Wah, tips nya bermanfaat untuk saya sebagai pembaca. Awalnya saya browsing info di google dan bertemu dengan website kamu ini. Saya seorang blogger dari Indonesia, semakin tahu cara penulisan travelogue yang tepat dan menarik dibaca oleh orang banyak.

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *